Temperaturen i din lägenhet
Temperaturen i din bostad ska vara 20-21 grader. När utomhustemperaturen växlar snabbt tar det ett par dagar för termostaten att hänga med.
Under de kallare årstiderna ska det vara 20-21 grader i våra lägenheter. Temperaturen är satt så att våra hyresgäster ska ha en behaglig inomhustemperatur men även att temperaturen är på en nivå som är försvarbar ur miljö- och kostnadssynpunkt. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att temperaturen i en lägenhet bör vara cirka 20 grader och aldrig lägre än 18 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen.
Kallt i lägenheten?
Värmen i din lägenhet styrs automatiskt, när det blir kallare ute skickas mer värme ut till dina element.
Under hösten och våren är det ofta kallare på nätterna och varmare på dagarna. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans för temperaturen inomhus och det kan därför upplevas som kallare i din lägenhet.
Om du har kalla eller svala element i din lägenhet så betyder inte det att de inte fungerar. När elementet känner av att det är rätt temperatur i lägenheten stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Blir det svalare än 21 grader i rummet kommer elementet att värmas upp igen.
Mät temperaturen
Om det känns kallt hemma är det bra om du gör en egen mätning av temperaturen hemma innan du gör en felanmälan. Kontrollera först att elementen är uppskruvade på max innan du gör mätningen.
Gör såhär:
- Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
- Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
- Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad ska du göra en felanmälan. Gör felanmälan på Mina sidor eller kontakta oss.
Tips för att få bra temperatur i din lägenhet
Möblera rätt
Ställ inte möbler precis framför elementet och se till så att gardinerna inte hänger för varken elementet eller termostaten. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Om du täcker för elementet kan det stängas av per automatik och då blir det kallare i lägenheten.
Vädra korta stunder
Vädra snabbt när det är kallt ute, helst max fem minuter. Öppna flera fönster så att du får korsdrag för att vädra mer effektivt.
Använd fläkten endast vid matlagning
Om fläkten står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kallare luft. Rengör även fläktens filter regelbundet med varmt vatten och diskmedel för att få bättre ventilation.
Håll ventiler öppna
En del lägenheter har tilluftsventiler, dessa släpper in frisk luft. Dessa ska inte stängs eller täppas till då den friska luft som kommer in cirkulerar och sprider värmen i hela lägenheten. Stängs ventilerna så ökar risken för kalla golv och drag i lägenheterna.
Varmt i lägenheten?
På sommaren kan vi ha längre perioder med höga temperaturer vilket kan leda till att det blir väldigt varmt i lägenheten. Vi har ingen luftkonditionering i våra hus, men det finns saker du kan göra själv för att sänka inomhustemperaturen.
Tips för att få det svalare i din lägenhet
Stäng ute värmen
Stäng alla dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute. Dra ned persienner eller gardiner. Stäng inte till ventilerna i lägenheten.
Vädra på natten
Passa på att vädra på kvällen och natten när det är svalare ute. Ett tips är att hänga ett fuktigt lakan för ett öppet fönster, då kyls luften som passera in genom fönstret.
Drick vatten
Vatten kyler ned kroppen samt minskar risken för att drabbas av vätskebrist.
Elapparater alstrar värme
Tänk på att alla elapparater såsom datorn, teven, diskmaskinen etc. alstrar värme som sprids i lägenheten.
Fixarfilm
Titta gärna på vår fixarfilm hur du gör för att förbättra luften och värmen i din bostad.