Flytta ut

När det är dags för flytt är det många saker som är viktiga och bra att komma ihåg. Nedan hittar du information från och med uppsägning fram tills städning och utflytt.

 

Uppsägning av hyreskontrakt

En uppsägning av ett hyreskontrakt måste alltid ske skriftligt. Du kan enkelt göra din uppsägning med BankID via Mina Sidor. Du kan även skriva under på baksidan av ditt kontrakt under ”uppsägning” eller fylla i och skicka in vår blankett för uppsägning. Givetvis är du alltid välkommen in till vår kundtjänst där du kan göra din uppsägning.

 

Blankett för uppsägning av hyreskontrakt (pdf)

 

Uppsägningstid

Uppsägningstiden är tre kalendermånader och hyreskontraktet sägs upp till den sista i den månad den har kommit in. 

Exempel 1: Du säger upp ditt hyreskontrakt den 7 april då upphör ditt kontrakt den 31 juli och du betalar hyra för månaderna maj, juni och juli. 

Exempel 2: Du säger upp ditt hyreskontrakt den 30 april då upphör ditt kontrakt den 31 juli och du betalar hyra för månaderna maj, juni och juli.

 

Det finns några undantag gällande uppsägningstid och det är vid följande:

  • Om du har ett kontrakt på en elevbostad är uppsägningstiden en månad.
  • Om du är under 24 år har du möjlighet till en månads uppsägningstid.
  • Vid flytt till service-/äldreboende finns möjlighet till en månads uppsägningstid.
  • Vid dödsfall finns möjlighet till en månads uppsägningstid för den avlidnes dödsbo. Vårdnadsintyg från begravningsbyrån ska kunna uppvisas.

 

Visning av din lägenhet

När du har sagt upp din lägenhet kommer vi att publicera den på vår hemsida och fem av de sökande kommer att få ett erbjudande om att titta på din lägenhet. Du som hyresgäst är skyldig enligt hyreslagen att visa lägenheten för de som har fått ett erbjudande. Kom ihåg att även visa ditt förråd, tvättstugan och återvinningsrum/-station på ditt område. 

 

Besiktning av din lägenhet

Innan du flyttar görs en besiktning av din lägenhet för att bedöma slitage och eventuella skador. Vi accepterar ett normalt slitage i våra lägenheter, men om det finns skador i lägenheten måste du eller vi återställa dessa. Om du väljer att återställa skadorna själv ska det utföras på ett fackmannamässigt sätt. 

Det är bra om du kan vara med vid besiktningen. Om du inte har möjlighet att närvara kommer vi att använda huvudnyckel vid tillfället. Om du inte godkänner detta måste du kontakta oss.

Faxeholmen gör ingen städbesiktning utan det är nästkommande hyresgäst som godkänner städningen. Är den nya hyresgästen missnöjd med städningen vid inflytt gör vi en kontroll av detta. Om städningen inte godkänns av oss kommer du att få betala för en ny städning. Önskar du att vi gör en en städbesiktning behöver du kontakta oss 

 

Våra kontaktuppgifter

 

Flyttstädning

När du ska flytta behöver du städa och tömma hela lägenheten samt ditt förråd och andra utrymmen som hör till lägenheten. Har du haft ett garage ska även detta tömmas. Vid flytt ska lägenheten vara ren och fräsch så att nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan att behöva städa först. 

Använd gärna vår checklista för städning för att inte glömma något.

 

Checklista vid flyttstädning (pdf)

 

Grovsopor

Grovsopor är skräp som till exempel möbler, mattor, madrasser och TV-apparater.  Detta får du inte lämna vid våra återvinningsstationer utan måste lämnas på en återvinningscentral.


Länk till Långtås öppettider på Söderhamn Näras hemsida Närmsta återvinningscentral i Söderhamns kommun hittar du på den här länken. Öppnas i nytt fönster

 

Lämna kvar bruksanvisningar

Om det finns bruksanvisningar för lägenhetsutrustning som till exempel diskmaskin, tvättmaskin eller kyl och frys ska du lämna dessa i lägenheten till nästa hyresgäst.

 

Avsluta avtal för el och internet

Innan du flyttar är det viktigt att du säger upp övriga avtal som är kopplade till lägenheten såsom el och internet. Det gör du genom att kontakta dina leverantörer. Tänk på att du är skyldig att ha ett elabonnemang under hela avtalstiden.

 

Anmäl din flytt till skatteverket

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det enkelt via deras hemsida. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.

Om du vill att din post ska komma till din nya adress är det viktigt att du gör en eftersändning av din post.

 

Länk till flyttanmälan på Skatteverket.seSkatteverkets hemsida för flyttanmälan. Öppnas i nytt fönster


Länk till eftersändning av post på Adressändring.seBeställ eftersändning av post hos Svensk adressändring. Öppnas i nytt fönster

 

Lämna in nycklarna

Nycklarna lämnar du in på vårt huvudkontor på Humlegårdsgatan 2 senast klockan 12.00 första vardagen efter att ditt hyreskontrakt gått ut. Samtliga nycklar tillhörande lägenheten ska lämnas in såsom nycklar till lägenhet, källare, förråd, tvättstuga, postbox och tvättbokningsnyckel. Om du inte lämnar in alla nycklar eller om någon nyckel saknas måste vi byta lås och det kan du bli skyldig att betala. Detta gäller även nycklar till din bilplats.

 

Informationsfolder till dig som flyttar