Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din bostad ska vara 20-21 grader. Temperaturen är satta så att våra hyresgäster ska ha en behaglig inomhustemperatur men även att temperaturen är på en nivå som är försvarbar ur miljö- och kostnadssynpunkt. Vi följer folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande inomhustemperatur.

 

Kallt i lägenheten?

Värmen i din lägenhet styrs automatiskt, när det blir kallare ute skickas mer värme ut till dina element.

Under hösten och våren är det ofta kallare på nätterna och varmare på dagarna. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans för temperaturen inomhus och det kan därför upplevas som kallare i din lägenhet.

Om du har kalla eller svala element i din lägenhet så betyder inte det att de inte fungerar. Eftersom det styrs av en termostat så värms de bara så mycket som det behövs för att bibehålla en temperatur på 20-21 grader.

 

Mät temperaturen

Om det känns kallt hemma under en längre period är det bra om du gör en egen mätning av temperaturen hemma innan du gör en felanmälan.

Gör såhär:

  1.   Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
  2.   Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
  3.   Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad kontaktar du oss och gör en felanmälan.

 

Tips för att få bra temperatur i din lägenhet

 

Möblera rätt

Ställ inte möbler precis framför elementet och se till så att gardinerna inte hänger för varken elementet eller termostaten. Varmluften måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Om du täcker för elementet kan det stängas av per automatik och då blir det kallare i lägenheten.

Vädra korta stunder

Vädra snabbt när det är kallt ute, helst max fem minuter. Öppna flera fönster så att du får korsdrag för att vädra mer effektivt.

Använd fläkten endast vid matlagning

Om fläkten står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kallare luft.

Håll ventiler öppna

En del lägenheter har tilluftsventiler, dessa släpper in frisk luft. Dessa ska ej stängs eller täppas till då den friska luft som kommer in cirkulerar och sprider värmen i hela lägenheten.

Varmt i lägenheten?

På sommaren kan vi ha längre perioder med höga temperaturer vilket kan leda till att det blir väldigt varmt i lägenheten. Vi har ingen luftkonditionering i våra hus, men det finns saker du kan göra själv för att sänka inomhustemperaturen.

 

Tips för att få det svalare i din lägenhet

 

Stäng ute värmen

Stäng alla dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute. Dra ned persienner eller gardiner. Stäng inte till ventilerna i lägenheten.

Vädra på natten

Passa på att vädra på kvällen och natten när det är svalare ute. Ett tips är att hänga ett fuktigt lakan för ett öppet fönster, då kyls luften som passera in genom fönstret.

Drick vatten

Vatten kyler ned kroppen samt minskar risken för att drabbas av vätskebrist.

Elapparater alstrar värme

Tänk på att alla elapparater såsom datorn, teven, diskmaskinen etc. alstrar värme som sprids i lägenheten.

 

Fixarfilm

Titta gärna på vår fixarfilm hur du gör för att förbättra luften och värmen i din bostad.

 

Bra luft och värme